ZlotUwa
Dołączył: 01 Wrz 2007 |
Posty: 59 |
Przeczytał: 0 tematów
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
Skąd: Częstochowa |
|
 |
Wysłany: Czw 21:32, 04 Paź 2007 |
|
 |
|
 |
 |
Hej.! W owym poście podam wam instrukcję jak zrobić po swojemu, pyszny i małokaloryczny wegetariański kebab ;]
Aby zrobić ciasto potrzeba :
- 30 g drożdży,
- 1 szkl. ciepłej wody,
- 0,5 małej łyżeczki cukru,
- 2-3 szkl. mąki pszennej,
- 1 mała łyżeczka soli,
- 2-3 łyżki oleju.
Jak przyrządzić?
Drożdże utrzeć z cukrem, wymieszać z 1/2 szklanki ciepłej wody, odstawić na 10 min w ciepłe miejsce. Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić dołek, wlać rozczyn i pozostałą wodę, wymieszać łyżką, dodać olej, mieszać do połączenia się składników, w razie potrzeby dolać wody. ciasto powinno być wolne, jak na pierogi, lecz dające się wygniatać. Wyłożyć ciasto na stolnicę, wysypaną mąką, wyrabiać rękami przez 8-10min, posypując stolnicę mąką. Ciasto powinno być lśniące, z małymi pęcherzykami.
Włożyć do miski wysmarowanej olejem, wierzch ciasta posmarować tłuszczem, odstawić w ciepłe miejsce na 1,5 godziny, aby podwoiło swą objętość. Wyłożyć ciasto na stolnicę posypaną mąką i wygniatać ok 2 min.
Podzielić ciasto na kawałki wielkości małego ziemniaka, rozwałkować na placki grubości ok 1cm. Placki ułożyć na czystej ściereczce posypanej mąką, przykryć drugą, pozostawić na 30min. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250*C, po 20 min wstawić do niego posmarowane olejem płytkie blaszki do pieczenia ciastek (uważać by olej nie przypalił się) po 5 min wyjąć.
Na blaszki kłaść małe chlebki w ostępach 2cm, lekko posmarować je zwilżonym pędzelkiem, wstawić do piekarnika, piec 6-10 min.(placki zwilża się wodą, aby nie zrumieniły się).
Po upieczeniu zawinąć w folię aluminiową lub w papier pergaminowy. Chlebki powinny być białe i miękkie.Zrobić otwór i wnętrze wyskrobać aby została sama skórka i odrobina ciasta by do środka wpakować marynatę.
Aby ciasto nadziać potrzeba:
-Kapusta pekińska bądź sałata
-Majonez dekoracyjny najlepiej z Winiary
-Ser żółty
-Pieprz
Aby zrobić marynatę trzeba pokroić umytą kapustę pekińską bądź sałatę na drobne kawałeczki po czym wrzucić ją do salaterki. Dodać ok. 2 duże łyżki majonezu i wsypać szczyptę pieprzu, mieszać aż nasza zielenina będzie cała w majonezie. I gotowe...
Teraz jak przyszykować:
Do ciepłego chlebka z którego wyskrobaliśmy wnętrze dodać na sam spód cienkie pokrojone plasterki żółtego sera a następnie dodawać łyżką naszą marynatę do pełna. I to wszystko. Danie najlepiej jeść za pomocą widelca i noża.
Smacznego! :)
|