 |
 | Faworki |  |
Crocus93
Dołączył: 11 Mar 2008 |
Posty: 174 |
Przeczytał: 0 tematów
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
 |
Wysłany: Śro 10:45, 12 Mar 2008 |
|
 |
|
 |
 |
Pyszne wychodzą:)
Składniki:
- 3 żółtka z jajek
- 1 całe jajko
-7 łyżek śmietany
- dwie łyżki wódki
-cukier puder
-olej
-35dag mąki
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
Wymieszać ze sobą wszystkie składniki [z wyjątkiem oleju i cukru pudru], mieszać dokładnie, aż powstanie masa nadająca się do `gniecenia`. W razie potrzeby można dodać więcej mąki [jeśli masa będzie zbyt rzadka]. Rozwałkować dokładnie i cienko, kroić na cienkie prostokąty, rozcinać taki prostokąt w środku i przekładać przez otwór końcówkę. Rozgrzać na patelni dużo oleju, wsadzić na patelnię ciasto na faworki. [faworki muszą się topić w tym oleju]. Im bardziej jest rozgrzany olej, tym szybciej przewracamy faworki na drugą stronę. Wyłożyć na talerz/półmisek, posypać cukrem pudrem i zajdać się.
Smacznego ;]
|
|
|
 |
Gość
|
 |
Wysłany: Śro 12:59, 12 Mar 2008 |
|
 |
|
 |
 |
Ja robię wg całkiem innego przepisu i również pyszne wychodzą.
|
|
Crocus93
Dołączył: 11 Mar 2008 |
Posty: 174 |
Przeczytał: 0 tematów
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
 |
Wysłany: Pią 12:50, 14 Mar 2008 |
|
 |
|
 |
 |
Ja robię według tego od zawsze, i polecam ;]
|
|
Gość
|
 |
Wysłany: Pią 13:03, 14 Mar 2008 |
|
 |
|
 |
 |
spróbuję za rok w karnawale^^
|
|
Gość
|
 |
Wysłany: Pią 18:01, 14 Mar 2008 |
|
 |
|
 |
 |
a jakie drogie;d
ok 10 faworków było za chyba 8 zł czy jakóś tam O.o
już wolę sama zrobić;D
|
|
Gość
|
 |
Wysłany: Sob 10:18, 15 Mar 2008 |
|
 |
|
 |
 |
niee, nie lubię faworków. Oo' są jakieś takie... niedobre...
|
|
Tech
Dołączył: 06 Paź 2007 |
Posty: 1989 |
Przeczytał: 0 tematów
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
Skąd: się biorą dzieci? |
|
 |
Wysłany: Sob 17:33, 15 Mar 2008 |
|
 |
|
 |
 |
A ja to lubię, bardzo. ^^
|
|
ajw
Gość
|
 |
Wysłany: Sob 23:55, 15 Mar 2008 |
|
 |
|
 |
 |
ja robiłąm wczoraj ;33
ahhh <333
|
|
morska24
Dołączył: 10 Mar 2015 |
Posty: 3 |
Przeczytał: 0 tematów
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
|
|
 |
Wysłany: Wto 9:43, 10 Mar 2015 |
|
 |
|
 |
 |
Faworki, podobnie jak pączki powinno się smażyć w smalcu, a nie na oleju.
|
|
 |
 | |  |
 |
 | |  |
 |
 | |  |
 |
 | |  |
 |
 | |  |
bogutyr
Dołączył: 04 Kwi 2016 |
Posty: 3 |
Przeczytał: 0 tematów
|
Ostrzeżeń: 0/3
|
Skąd: Łódź Płeć:  |
|
 |
Wysłany: Pon 11:33, 04 Kwi 2016 |
|
 |
|
 |
 |
Składniki na 3 - 4 talerze faworków:
450 g mąki pszennej
5 żółtek
szczypta soli
1 łyżka spirytusu (lub 2 łyżki rumu)
3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
tłuszcz do głębokiego smażenia (np. olej rzepakowy, kokosowy)
cukier puder do oprószenia
Mąkę przesiać, dodać żółtka, szczyptę soli, spirytus i śmietanę. Dobrze wyrobić do otrzymania gładkiej kuli ciasta. Odłożyć zawinięte w folię na 30 minut by zmiękło i odpoczęło (w temperaturze pokojowej).
Po tym czasie ciasto dobrze wybić wałkiem, by w cieście pojawiły się pęcherzyki powietrza (od 15 - 30 minut); moża także użyć wałkownicy. Wszystko to ma na celu wtłoczenie w ciasto jak największej ilości powietrza - ciasto rozwałkowujemy, składamy, ubijamy wałkiem itd. Po skończeniu ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić przez 30 minut w lodówce.
Schłodzone ciasto rozwałkować (cieniutko), radełkiem wykrajać prostokąty o wymiarach około 12 x 3 cm. Każdy pasek naciąć wzdłuż pośrodku i jeden z końców przewlec przez otwór.
Smażyć w gorącym tłuszczu, w temperaturze 175ºC, z obu stron, na złoty kolor. Odsączyć na ręczniczku papierowym.
Oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :-).
|
|
 |
 | |  |
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)
Strona 1 z 2
|
|
|
|  |