Forum bloggers.fora.pl Strona Główna


bloggers.fora.pl
B L O G G E R S
Odpowiedz do tematu
Omlette de li
Chinatsu


Dołączył: 07 Kwi 2008
Posty: 135
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Łódź
Płeć: Kobieta

Takie tam. Wypróbowany omlecik. Puszystszego nie widziałeś:)
Składniki raczej podobne, różnicę robi jednak wykonanie. Jeżeli spaprze się robotę to omlet po prostu nie wyjdzie.

Składniki:
Jajko
Pół kubka mąki
3 łyżki cukru
0,4 kubka maślanki truskawkowej

Przygotowanie:
Myjemy garnek, ewentualnie większy kubek, a później dokładnie go wycieramy. oddzielamy białko od żółtka; białko do umytego garnka, żółtko do kubka. Ucieramy mikserem żółtko dolewając do niego maślanki. Myjemy widełki i dokładnie je wycieramy. do białka wsypujemy cukier i ubijamy je mikserem. To ważne, żeby wszystko było suche i czyste, bo inaczej białka się nie ubiją! Gdy po przewróceniu garnka białko nie wypływa, znaczy to, że jest ubite. Wyłączamy mikser z prądu i ostrożnie dolewamy do ubitego białka masę żółtkomaślankową, w międzyczasie delikatnie ją mieszając. Gdy wszystko się ładnie połączy dosypujemy mąki. Nie wsypujcie wszystkiego od razu. Dosypujcie ją np. 3 razy, albo po łyżce stołowej, by nie powstała klucha. Jeśli masa będzie już gotowa wlewamy ją na patelnie, na mały ogień, by nie przypaliło się za szybko. Nie przewracamy na drugą stronę. Wierzch będzie dobry.


Ostatnio zmieniony przez Chinatsu dnia Pią 15:20, 02 Mar 2012, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora
katayanagi


Dołączył: 19 Lis 2013
Posty: 3
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Łódź

Zawsze mnie uczono, że do omletów powinno dawać się więcej jajek, właśnie po to, żeby ciasto było puszyste i różniło się od ciasta naleśnikowego. Tak czy siak, omlet z dodatkiem maślanki truskawkowej? Brzmi nieźle!
Zobacz profil autora
Omlette de li
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Odpowiedz do tematu