Forum bloggers.fora.pl Strona Główna


bloggers.fora.pl
B L O G G E R S
Odpowiedz do tematu
Przepis na kolacje.
physic system.


Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 4593
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: cela numer trzydzieści.
Płeć: Kobieta

Masło z czosnkiem:
Składniki

• 1 szklanka wody

• 3/4 szklanki mąki kukurydzianej

• 1/2 szklanki migdałów

• 4 ząbki czosnku

• 1/2 cebuli

• 1 łyżeczka pokrzywy

• 1 łyżeczka krwawnika

Etapy przygotowania

1. Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na krem.

Musli:

4 łyżki płatków owsianych
4 łyżki płatków kukurydzianych
1 szklanka smacznych różnorodności: posiekanych orzechów, migdałów, rodzynek, pestek z dyni i słonecznika
1 pokrojony banan
2 jabłka
2 gruszki
kawałek pokrojonego arbuza lub inne kolorowe owoce
1/2 szklanki soku lub jogurtu

Płatki owsiane namoczyć wieczorem 1/4 szklanki ciepłej wody, wymieszać ze smacznymi różnościami.
Rano podgrzać, dodać sok i jogurt, wymieszać z owocami. Trochę owoców zostawić do przybrania.
Włożyć do dosyć dużej miski. Posypać płatkami kukurydzianymi i przybrać owocami.

Faszerowane pomidory:
Składniki:

- 3 duże pomidory (około pół kg)

- pół małego słoika majonezu (może być wymieszany pół na pół z gęstym jogurtem lub śmietaną)

- jarzyny gotowane (zielony groszek, kukurydza, ziemniaki, włoszczyzna)

lub surowe (papryka, ogórek, cebula, seler naciowy, zielenina)

- inne dodatki (jajka na twardo, tuńczyk, wędlina)

- sól i pieprz

Sposób przyrządzania:

Przekrój pomidory na pół, łyżeczką delikatnie wydrąż środki.

Miąższ (bez soku) posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Otrzymanym farszem napełnij pomidory.

Sałatka:
Składniki

2 jaja ugotowane na twardo,

4 plastry pieczonego schabu,

4 połówki brzoskwiń z puszki,

20 dag mrożonej fasolki szparagowej,

pęczek rzodkiewek,

mała cebula,

pół pęczka szczypiorku,

kilka listków sałaty.

Sos: po łyżce oliwy, zalewy z brzoskwiń i soku z cytryny,

sól, pieprz,

kilka listków bazylii

Sposób przyrządzania

Fasolkę wrzucić do niewielkiej ilości osolonego wrzątku, gotować 8-10 min, odcedzić.

Jaja pokroić w plasterki, brzoskwinie na niewielkie cząstki.

Cebulę posiekać, schab pokroić w kostkę.

Kilka rzodkiewek odłożyć do dekoracji, pozostałe pokroić w plasterki.

Szczypiorek posiekać.

Składniki sałatki ułożyć w salaterce, zalać sosem, udekorować bazylią.

Proste zapiekanki:
Składniki:
bagietka lub inne bułki
masło
pieczarki
kiełbasa lub szynka
ser żólty

Przygotowanie:
Bagietkę lub bułki pokroić w plastry grubości 2-3 cm. Delikatnie posmarować masłem. Na bułeczki położyć pokrojone w plasterki pieczarki lub pociętą w drobną kosteczkę wędlinę (można również na zapiekance ułożyć pieczarki i wędlinę - według gustu). Posypać startym żóltym serem. Zapiekać ok. 5 minut w rozgrzanym piekarniku. Po zapieczeniu można polać keczupem lub majonezem.

Sałatka ryżowa z curry:
Składniki:

- szklanka ryżu

- łyżka masła

- kawałki pieczonego kurczaka lub indyka

- szklanka gotowanej kukurydzy

- 2 jabłka

- obrane i posiekane albo kilka łyżek ananasa pokrojonego w kostkę

- garść rodzynek

- garść posiekanych orzechów włoskich

- curry

- 2 łyżki oleju

- sól

Sposób przyrządzania:

Zagotuj dwie szklanki wody z masłem, curry i solą, wsyp ryż i gotuj 20 minut na bardzo małym ogniu pod szczelnym przykryciem (woda powinna wsiąknąć w ryż).

Ryż ostudź i wymieszaj z pozostałymi składnikami.

Tosty francuskie:
Składniki:
* bułka wrocławska lub chleb tostowy
* 2 jajka
* 2 szkl. mleka
* cukier
* cukier waniliowy
* tłuszcz do smażenia

Przygotowanie:
Jajka roztrzepać, dodać mleko, cukier. Pieczywo moczyć i smażyć na piękny złoty kolor. Podawać z dżemem, posypane pudrem, a nawet z miodem.
Dobre na ciepło i na zimno.

Kalafior smażony w śmietanie z orzechami nerkowca:
Produkty:

- 1 mały kalafior
- 1/2 szkl. orzechów nerkowca
- 15 dag zielonej fasolki szparagowej
- 1/2 l oleju słonecznikowego
- 2 łyżki masła
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiego sosu chili

Wykonanie:

Z fasolki dokładnie usuń wszystkie "żyłki" i łykowate części. Wrzuć ją do wrzącej osolonej wody i gotuj ok. 8 minut, aż będzie jędrna. Kalafior podziel na różyczki o średnicy 2-2,5 cm. W rondelku rozgrzej olej, wrzuć orzechy i smaż je, mieszając. Kiedy staną się złotobrązowe, wyjmij je i osusz na papierowych ręcznikach. Do oleju wrzucaj partiami kalafiorowe różyczki i smaż, aż będą na tyle miękkie, że dadzą się przekroić nożem. Po wyjęciu odsącz na papierowych ręcznikach i trzymaj pod przykryciem, aby nie wystygły.
Zrób sos: na patelni rozgrzej masło, dodaj pieprz, sól, sos chili i natkę, wymieszaj i wlej śmietanę. Ściągnij patelnię z ognia i dokładnie wymieszaj śmietanę z masłem. Uważaj, aby się nie ścięła. Wymieszaj z sosem kalafior, fasolkę i orzechy.
Smażony kalafior podawaj natychmiast jeszcze ciepły.

Orientalna fasolka szparagowa:
3/4 kg fasolki szparagowej
3/4 szkl. ryżu
1/2 kg pomidorów
2 szkl. wywaru z warzyw
2 cebule
2 ząbki czosnku
szkl. siekanej zieleniny
olej, masło
sól, pieprz

Fasolkę ugotować w osolonym wrzatku, odcedzić. Przełożyć do rondla z łyżką masła. W głębokiej patelni rozgrzać olej, przysmażyć cebulę, wsypać suchy ryż i smażyć, ale nie zarumienić. Zagotować wywar, przełożyć ryż i pod przykryciem na małym ogniu gotować, aż wchłonie cały płyn. Wymieszać z fasolką. Na patelni ponownie rozgrzać olej, wrzucić roztarty z solą czosnek i pokrojone w ćwiartki pomidory, przysmażyć i przyprawić. Posypać zieleniną.

Pieczona cebula:
3 cebule
ząbek czosnku
łyżka śmietany
łyżka tartego parmezanu (lub żółtego sera)

Cebule obgotować. Wydrażyć miaższ, posiekać go i połaczyć ze zmiażdżonym czosnkiem, serem i smietaną. Nadzieniem faszerować cebule i piec ok. 20 min.

Pikantny tort z pomidorów:
ciasto:
10 czubatych łyżek mąki
8 łyżek masła
sól
nadzienie:
60 dag podłużnych pomidorów
4 jajka
10 dag kremówki
10 dag tartego sera
pół pęczka bazylii
sól, pieprz
tłuszcz do wysmarowania formy


Do mąki wlać 3 łyżki mąki , dodać na wiórki tłuszcz i szczyptę soli. Zagnieść na jednolite ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Pomidory naciać na krzyż, zalać zimną woda, zdjąć skórkę. Płaską okr?gł? formę (srednica 22 cm) posmarować tłuszczem. Ciasto rozwałkować na placek, przełożyć do formy, ponakłuwać widelcem, ułożyć na nim pomidory. Mieszaniną polać pomidory w formie, przestrzenie między pomidorami posypać serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 40 min.
Zobacz profil autora
elleni


Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 47
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: z marzeń
Płeć: Kobieta

Ciekawe przepisy na kolację. Będę musiała do tego działu więcej zaglądać.
Zobacz profil autora
malin.


Dołączył: 17 Maj 2008
Posty: 1429
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3
Skąd: Częstochowa
Płeć: Kobieta

Proponowałabym pogrubić nazwy przepisów dla przejrzystości.
Zobacz profil autora
Maciej


Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 2140
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/3
Skąd: z krainy czarów
Płeć: Mężczyzna

Kolejna seria Eliott kopiuje ze stron internetowych i wkleja?
NIE CZYTAJĄC REGULAMINU TEGO DZIAŁU?
Zobacz profil autora
Pauls.


Dołączył: 05 Cze 2008
Posty: 4435
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/3

Płeć: Kobieta

pogrubiajcie bo się gubię! ;<
musli sobie zrobię :o z tych przepisów
Zobacz profil autora
Przepis na kolacje.
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Wszystkie czasy w strefie CET (Europa)  
Strona 1 z 1  

  
  
 Odpowiedz do tematu